Christenvervolging in Nigeria

Tien jaar vervolging in Nigeria: meer dan 11.500 doden, 13.000 kerken verwoest. Dat zijn de cijfers uit een onderzoeksrapport dat Open Doors gisteren in Abuja, Nigeria heeft gepresenteerd. Vertegenwoordigers van vrijwel alle kerken in Nigeria scharen zich achter de conclusies.

Uit een onderzoek van Open Doors, blijkt dat in de periode tussen 2006 en 2014 ongeveer 11.500 christenen door religieus gerelateerd geweld om het leven zijn gekomen. In 2015 kwamen daar nog ruim 4.000 doden bij. Ook werden maar liefst 13.000 kerken verwoest of gesloten. Tussen 2000 en 2014 sloegen 1,3 miljoen christenen op de vlucht.

Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat aanvallen op christenen systematisch plaatsvinden. De voornaamste geweldpleger is Boko Haram. De terreurorganisatie is al actief sinds 2002 en heeft sindsdien haar territorium in Noord-Nigeria fors uitgebreid. In de noordelijkste provincies van Nigeria is nu de sharia-wetgeving van kracht. In de middelste provincies eisten de Fulani herders christelijke doden. Zij staan erom bekend christenen te vermoorden en te verdrijven. Het islamitische nomadenvolk heeft sinds 2011 steeds meer conflicten met christenen in Nigeria. Ook heeft de islamitische elite in Noord-Nigeria een flink aandeel in de christenvervolging. Die is voornamelijk verantwoordelijk voor de invoering van de sharia in twaalf noordelijke provincies.

Ook de Nigeriaanse kerk lijdt zwaar onder de vervolging. De voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN) was ook bij de presentatie van het rapport. De CAN is de grootste oecumenische organisatie van Nigeria en vertegenwoordigt vrijwel alle kerkgenootschappen. Met de presentatie van het rapport roepen Open Doors en de CAN de Nigeriaanse overheid op tot actie.

Lees het hele artikel
Open Doors