Een gastvrije gemeente zijn waar iedereen zich welkom voelt. Dat is een streven wat we allemaal wel herkennen, maar wanneer hebt u voor het laatst echt iemand uitgenodigd om mee te gaan naar de kerk?

Op zondag 10 september willen we als Gereformeerde Kerken vrijgemaakt deelnemen aan het landelijke initiatief ‘Kerkproeverij’, waarbij gemeenten erop uit gaan om anderen uit te nodigen mee te gaan naar de kerk. Een initiatief dat de Raad van Kerken heeft genomen en dat opgepakt is door landelijke en plaatselijke kerken. De Kerkproeverij laat niet alleen mensen proeven aan de kerk, maar helpt de kerk ook om missionair te groeien. Want de ander uitnodigen om naar de kerk te gaan, dat is niet altijd makkelijk.

Landelijke samenwerking
Diverse kerkgenootschappen, organisaties en landelijke media ondersteunen de campagne. Ook de GKv is uitgenodigd hieraan mee te doen. Samen geven we vorm aan de campagne, en rusten we kerken toe. Ter voorbereiding op de campagne ontwikkelen we ondersteunend materiaal dat kosteloos gebruikt kan worden. Denk aan uitnodigingskaarten, introductiefilmpjes, ideeën om social media effectief in te zetten, et cetera. Daarnaast wordt op de website van de Kerkproeverij zichtbaar op welke plekken in Nederland mensen kunnen proeven aan de kerk tijdens de Kerkproeverij. Juist omdat we dit samen doen met andere kerken, kan de campagne een prachtig getuigenis worden van de allesomvattende boodschap van het evangelie.

Verspreid de blijde boodschap
Hoe meer plaatselijke kerken meedoen aan de Kerkproeverij, hoe meer mensen we kunnen bereiken met het evangelie. De deputaten Kerkelijk eenheid ondersteunen dit initiatief en hopen dat zoveel mogelijk GKv-gemeenten meedoen.

Doe mee!
Het enige wat u nu hoeft te doen is:

1. Neem het besluit om mee te doen aan de campagne.
  2. Ga naar de website kerkproeverij.nl en laat weten dat uw gemeente meedoet. Meld u ook direct aan voor de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen en beschikbaar komend materiaal. (mailen kan ook: info@raadvankerken.nl)
  3. Tref in uw eigen gemeente voorbereidingen, zodat de hele gemeente op het goede moment geïnformeerd is over de campagne en toegerust is om mensen in hun eigen omgeving uit te nodigen.

Achtergrond
De Kerkproeverij is gebaseerd op de ‘Back to Church Sunday campagne’ die voor het eerst georganiseerd werd in 2004 in Engeland naar een idee van Michael Harvey. Inmiddels hebben zeventien landen dit idee opgepakt en zijn er meer dan 1 miljoen mensen uitgenodigd. Bij deze campagne gaat het erom dat mensen inzien hoe vanzelfsprekend het is dat je vrienden en familie uitnodigt voor een kerkdienst. Het succes is niet dat er meer mensen komen. Het succes is dat één persoon een persoon uitnodigt: ‘celebrate the invitation’.

Vrijdag 21 april werkdag
Namens de Kerkproeverij organiseren de Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-Katholieke Kerk op vrijdag 21 april 2017 een werkdag in de Goede Herderkerk te Nijkerk van 10.00 – 16.00 uur. Deze dag is bedoeld voor coördinatoren die meer willen weten over de filosofie en de aanpak van de Kerkproeverij. Michael Harvey zal inhoud geven aan deze werkdag (in het Engels). Opgeven kan via www.kerkproeverij.nl / info@raadvankerken.nl.

Meer materiaal over de Kerkproeverij is te vinden op: www.kerkproeverij.nl.

Veel gestelde vragen
Logo Kerkproeverij
Nieuwsbrief Kerkproeverij 1 met overzicht deelnemende kerken
Nieuwsbrief Kerkproeverij 2

Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, of meer willen weten over de campagne, dan kunt contact opnemen met onze communicatieadviseur Maaike Oosten; communicatie@gkv.nl. Zij participeert namens de GKv in het communicatieteam Kerkproeverij.