Menu

Humanitaire crisis Oekraïne

Oekraïne: grootste humanitaire crisis in Europa op dit moment

Op dit moment zijn er 1,6 miljoen ontheemden en 3,1 miljoen mensen in acute nood door het conflict in Oost-Oekraïne. De Oekraïne Joint Response, een samenwerkingsverband tussen Cordaid, Dorcas, Save the Children en Terres des Hommes, grijpt het referendum over het associatieverdrag aan om aandacht te vragen voor de grootste humanitaire crisis in Europa.
Alleen al in de stad Donetsk zijn in een week tijd 1.800 explosies gemeld, ondanks het Minsk II-akkoord. Mensen zijn ondergedoken of leven in schuilkelders. De economie in het conflictgebied ligt vrijwel stil en de waarde van geld is sterk verminderd. Medicijnen zijn moeilijk of niet verkrijgbaar.

De crisis in Oost-Oekraïne wordt overschaduwd door de vluchtelingenproblematiek in Griekenland en de rest van Europa. Ruben Mulder, noodhulpcoördinator bij Dorcas, is net terug uit Oekraïne. Volgens hem is de situatie van veel gevluchte mensen schrijnend en is er weinig kans op terugkeer. Een blijvende oplossing voor het conflict is namelijk niet in zicht. Veel van de getroffenen hebben de afgelopen twee jaar al hun geld moeten opmaken. Ze zijn nu afhankelijk van noodhulp om te kunnen overleven. Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, gehandicapten en alleenstaande moeders hebben het erg zwaar.

Om een goed beeld te geven van de situatie hebben samenwerking met Living Image de documentaire ‘Face Down’ gemaakt, waarin de persoonlijke verhalen van drie ontheemden in beeld worden gebracht. Zo vertelt de documentaire het verhaal van Elena en haar gezin met drie kinderen. Zij en haar zoontje zagen hoe haar zus door een bombardement om het leven kwam. Nu woont ze in een klein kamertje met twee kinderen, zonder uitzicht op een betere toekomst.
Zie documentaire.

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van internationale crises. De Alliance is een samenwerkingsverband tussen 13 Nederlandse ngo’s, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dorcas, Save the Children, Terre des Hommes en Cordaid de noodhulpactiviteiten uit. De hulporganisaties ondersteunen in zes maanden tijd ruim 25.000 mensen met voedsel, medische voorzieningen, onderdak en benodigdheden om de winterse kou te overleven. De vier organisaties willen de hulp in de toekomst voortzetten.

De Dutch Relief Alliance bestaat uit de volgende organisaties: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO en Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Tear, Terre des Hommes, Stichting Vluchteling, War Child, World Vision en ZOA.

Bron: www.dorcas.nl
Dorcas logo