Menu

Kerken Egypte stoppen activiteiten

De kerken in Egypte stoppen activiteiten wegens terreurdreiging.

Kerken in Egypte hebben besloten hun zomeractiviteiten in juli te annuleren. “Er is aanleiding om te geloven dat er aanvallen zullen plaatsvinden”, zegt Dr. Andrea Zaki, leider van de Egyptische Protestantse kerk.

“Ik heb alle kerken en conferentiecentra gevraagd om hun uitjes en evenementen te cancelen”, zegt Zaki. In zijn bericht naar hen schreef hij: ‘In het licht van de recente ontwikkelingen, vraag ik jullie met klem om alle kerkelijke activiteiten de komende drie weken stop te zetten. Dit is een serieuze zaak. Elk uitje of evenement dat wordt voortgezet, is de verantwoordelijkheid van de organisator.’

Zaki bevestigde dat deze veiligheidsinformatie van de veiligheidsdiensten komt. Na de genoemde drie weken, wordt de veiligheid opnieuw geëvalueerd.

Bisschop Thomas van de Koptisch-Orthodoxe kerk vindt het ook belangrijk om voorzichtig te zijn. “Veiligheidsmaatregelen zijn nodig”, zegt hij. “Maar het is ook van essentieel belang dat we geen angst verspreiden onder mensen.”

Het afgelasten van kerkelijke activiteiten start zes weken nadat Islamitische Staat (IS) een klooster aanviel, waarbij dertig christenen omkwamen. Kort daarna werden nog eens vijf koptische christenen vermoord.

IS-strijders noemen koptische christenen ook wel hun ‘favoriete prooi’. In Sinai verspreidden de terroristen flyers met doodsbedreiging. Daarop sloegen honderden christenen op de vlucht.
Bron: Open Doors.