GKv-Nieuwsbrief 2021-05

Homiletiek

TU Kampen

Cursus homiletiek: certificaat preekbekwaamheid

Wie in het verleden theologie gestudeerd heeft, kan sinds september 2020 aan de TU Kampen een tweejarig traject volgen om het certificaat ‘preekbevoegd’ te krijgen. Met dat certificaat kun je bij je kerkgenootschap je bekwaamheid aantonen.
Preekbevoegdheid wordt niet alleen aan predikanten verleend, maar ook aan anderen die hiervoor gaven van de Heer hebben ontvangen. De opleiding bestaat uit colleges homiletiek (preekkunde), praktijkoefeningen en ondersteunende modules Bijbelse en systematische theologie. Tegelijkertijd krijg je een persoonlijk begeleidingstraject. Je krijgt les van gekwalificeerde docenten van de TU. Meer informatie is hier te vinden.

Gemeente activiteit

Missie VONK en Verre Naasten

Doet jullie gemeente ook mee?

Op zoek naar een uitdagende en inspirerende gemeenteactiviteit? Tijdens een speciale corona-editie van Missie VONK in de nacht van 28 op 29 mei a.s. ben je online verbonden met teams uit het hele land. Vanuit je achtertuin, een sportveld in de buurt of bijvoorbeeld het kerkplein gaan jullie de strijd aan. Als team krijgen jullie allerlei challenges voor de kiezen waarbij je ook geconfronteerd wordt met de vraag: wat betekent Jezus volgen eigenlijk voor jou? Er hebben zich al teams aangemeld. En jij kunt ook meedoen! Meld je aan met een team van vier personen uit jouw kerk, bijbelstudieclub, vriendengroep of familie. Lees hier meer en bekijk hier alvast de teaser.

Besprekingsmateriaal

‘IK BEN’

Besprekingsmateriaal voor kerk, kring of wijk!

Kerken in Nederland zijn volop in beweging. Wat is vandaag de toegevoegde waarde van een predikant of theoloog? Voor onze kerken? Voor jou? Ontdek het door de campagnewebsite 'Ik ben'. Steunpunt Kerkenwerk en TU Kampen willen door middel van deze campagne het beroep predikant op een verfrissende manier in beeld brengen. Op de website worden eerlijke, grappige en ontroerende verhalen van predikanten, theologen en gemeenteleden gedeeld. Er is ook besprekingsmateriaal ontwikkeld over de thema's die in de verhalen voorbijkomen, bijvoorbeeld over duurzaamheid, vertrouwen of missionair kerk zijn. Kijk op 'IK BEN'

Info en aanmelden

WWJG

Psalmpasen

Voor velen geldt dat ze in de lijdenstijd door weinig zo geraakt worden als door muziek. Het kan daarom zijn dat je er tegenop ziet om opnieuw Pasen te vieren zonder samenkomsten en samenzang. Kennisplatform Weetwatjegelooft zorgt er in samenwerking met The Psalm Project door middel van twee webinars aan en een online concert voor dat je toch kunt genieten van paasmuziek en van de achtergronden achter deze teksten en muziek. Op 26 maart is er een webinar ‘Psalmpasen: met de psalmen op weg naar Pasen.’ Op 31 maart kun je via een livestream het releaseconcert ‘Kyrie’ van The Psalm Project volgen, en op 17 mei kun je meedoen met het webinar ‘Niets nieuws?’ Oude liturgie in een nieuw jasje.’ Alle drie de events vinden ’s avonds plaats. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Paasconcert

Tearfund

Paasconcert

Ook Tearfund luistert de paasdagen op met een concert. Op zaterdag 3 april zendt de organisatie een gratis online paasconcert uit, voor iedereen die graag samen Pasen viert. Met optredens van Pearl Jozefzoon en Mensenkinderen en bijdrages van Jurjen ten Brinke en Dorina Nauta. Thema is: ‘Een Wereld van Verschil’. Het paasconcert begint op 3 april a.s. om 20.00 uur. Gratis tickets zijn  hier te bestellen.

Voorbede

BBK

Voorbede voor Myanmar

Er bereiken ons bijna dagelijks berichten over de gevolgen van de staatsgreep die heeft plaatsgevonden in Myanmar. De bevolking gaat dagelijks de straat op om te protesteren, waarbij het leger hard ingrijpt, met vele gewonden en doden tot gevolg. Als kerken hebben we al enkele jaren groeiende contacten met christenen in het land, in het bijzonder de Reformed Presbyterian Christian Fellowship in Myanmar  (RPCFM). De situatie in het land en in het bijzonder die van onze broeders en zusters aldaar is voor BBK, CCS en Verre Naasten aanleiding om de kerken dringend op te roepen tot voorbede. Lees meer >>>

Sprank online

Stichting Sprank

Ontdek Sprank online

Sprank biedt woonbegeleiding en dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking die zich thuis voelen in een christelijke omgeving. Op diverse locaties is nog plaats. Je kunt deze week ook online kennismaken met Stichting Sprank tijdens de Ontdek-de-zorg-week van 22 t/m 27 maart. Je kunt je misschien nog net aanmelden voor live presentaties over wonen en/of werken bij Sprank, of door middel van een filmpje rondkijken op een van de locaties. Medewerkers geven je dan een virtuele rondleiding. Klik hier voor meer informatie.

Kerk 2030

Stichting Kerk 2030

Veelzijdige en ondernemende (junior) onderzoeker

We zijn op zoek naar een enthousiaste, ambitieuze en ondernemende onderzoeker die zich thuis voelt in de wereld van de theologie met een open oog voor de werkelijkheid van kerkzijn. Iemand die in nauwe verbinding met lokale kerken onderzoek doet naar vernieuwende praktijken van kerkzijn. Nadere informatie over vacature, vakgroep Praktische Theologie en of Kerk2030 staan vermeld in de vacature tekst die hier te douwloaden is. Of ga naar de site van Kerk2030 of van TU Kampen.

Kopij volgende uitgave inleveren voor woensdag: 14 april 2021

Wilt u inhoudelijk reageren op een artikel, neem dan contact op met  het  betreffende  deputaatschap,  steunpunt  of organisatie  (via hun website).
Overige reacties of aanleveren kopij kan via nieuwsbrief@gkv.nl