Datum

"Zalig de vredestichters"

Zowel predikanten als kerkelijk werkers ervaren vaak stress. Meer dan 50% van de predikanten in Nederland geeft aan dat hun werk een negatief effect heeft op het gezinsleven. Eenzelfde percentage stopt tijdelijk met het werk vanwege stress- en burn-out-klachten. Veel kerkenraadsleden moeten na een ambtsperiode echt bijkomen van alles wat ze hebben meegemaakt aan boosheid en conflicten. Sommige gemeentes worden letterlijk verscheurd door onenigheid.

Evenementgegevens

  • Datum:

Juist in de kerk zou je willen dat het anders gaat, willen we navolgers van Christus zijn. Elkaar liefhebben en helpen en steunen. In de kerk worden veel gesprekken gevoerd, ook in lastige situaties. Je wilt dat dan doen op een manier dat men zich getroost, gesterkt, bemoedigd en gehoord voelt. En toch … soms gaat het niet. Dan is er boosheid en staan we ineens elk met ons eigen gelijk tegenover elkaar. ‘Ik denk dat ik weet hoe het moet en luister niet meer naar de ander.’

Dat kan hard aankomen. We willen immers graag de vrede bewaren. Omdat we die opdracht ook lezen in de Bijbel. ‘Hou voor zover het van jou afhangt vrede met alle mensen’. Dat leidt ertoe dat je soms maar niks meer zegt, ‘om de lieve vrede’. En ook dat is niet bevredigend, het drijft je misschien steeds verder weg van je gemeente. Je voelt je eenzaam. ‘Nou ja, ze begrijpen mij toch niet. Laat ik maar niets meer zeggen.’

Wil jij leren om empathisch te luisteren, je eerlijk te uiten, de rust en vrede in jezelf te bewaren en daardoor ook open te blijven staan voor de inbreng van anderen? Dan kan de basiscursus Geweldloze Communicatie je daarbij enorm helpen.

Alles over de cursus, die vijf bijeenkomsten omvat en start met een webinar op 15 november a.s. (zie dat agenda-item) is hier te vinden. De cursus start op 29 januari 2022.