Challenge to Face the Existential Questions for the Global Church Today

De coronapandemie plaatst christenen wereldwijd voor de vraag naar de aard en de kern van hun verbondenheid. Hoe zijn we verbonden met God? Hoe zijn we verbonden met elkaar? In onze eigen lokale context, maar ook als christenen wereldwijd.

Evenementgegevens

• Datum:

Nu belichaamde verbondenheid in al deze relaties sterk onder druk staat, is de vraag urgent wat het heil van Jezus Christus voor kerken en gelovigen betekent. En hoe ontvangen en beleven we dit heil dan? Een belangrijke vraag is ook: in hoeverre verschillen deze existentiële vragen per cultuur en context? En vervolgens: wat kunnen we juist nu van elkaar leren en ontvangen? In het Westen komen vragen op als: waar is God in deze crisis? En: wat houdt ‘heil’ eigenlijk in, als er zo’n gebrek aan verbinding is, en onze beleving van God zo plat is geworden als het beeldscherm.

Wat zegt deze crisis over God, en wat zegt God door deze crisis tegen ons? Wat zegt het verschil in crisisbeleving over christelijk geloven in Noord, Oost, Zuid en West? Wat heeft het delen van heil-ervaringen in coronatijd vanuit andere delen van Gods wereld, tot gevolg voor onze geloofs- en kerkbeleving?

Tijdens een tweedaagse online conferentie reflecteren we met theologen en andere betrokken christenen uit met name Afrika, India en Nederland op deze existentiële uitdagingen van de pandemie. Vanuit elke regio zal het eigen perspectief worden uiteengezet, waarna we in kleine, intercultureel samengestelde groepen hierover in gesprek gaan. Vanuit de kern van het christelijk geloof, de persoon en het werk van Jezus Christus die als Zoon van God in onze werkelijkheid het heil belichaamde tot in zijn dood aan het kruis.

De conferentie is geheel Engelstalig. Doelgroep is primair theologen uit Nederland, India en Afrika, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De organisatie is in handen van Verre Naasten en Theologische Universiteit Kampen.

• Prof. dr. Hans Schaeffer, Theological University Kampen, the Netherlands
  • Prof. dr. Abishek Barla, Principal of the Presbyterian Theological Seminary, Dehradun, India
  • Prof. dr. Esther Mombo, St. Pauls University, Limuru, Kenya
  • Prof. dr. Gert Noort, David Bosch Chair for Comparative Study of Mainline Protestant and Evangelical Mission, Theological University Kampen, the Netherlands