Rituelen en lichamelijkheid als weg naar de ziel

De Reformatie heeft de kerk veel goeds gebracht, zowel het protestantisme als het katholicisme. Maar mogen we het ook eens over de schaduwzijden van de Reformatie hebben? Hoe kunnen we een gevoeld tekort in de geloofspraktijk herstellen?

Evenementgegevens

• Datum:

Doe mee met deze korte cursus. Kijk vooraf zeven video’s van inspirerende sprekers en participeer vervolgens in twee interactieve en verdiepende online sessies mét de zeven sprekers en Almatine Leene als gespreksleider.

Deze vragen bespreken we tijdens een korte cursus, bestaande uit:

• Zeven videocolleges met inspirerende sprekers, die vooraf worden opgenomen en vanaf 31 oktober aan de deelnemers worden toegestuurd.
  • Twee interactieve, online sessies met de sprekers en Almatine Leene als gespreksleider. Maandag 25 januari en maandag 1 maart, van 13.00 tot 15.00 uur.
  • Opdracht in het kader van Permanente Educatie: 1,5 EC = 42 uur (inclusief bekijken video’s en deelname aan de online sessies).
    Na aanmelding ontvang je een reader met teksten van o.a. Fagerberg (Oxford Handbook of Sacramental Theology), Wolterstorff (Acting liturgically) en Hughes (Reformed Sacramentality).
    Ter aanvulling op de teksten in de reader raden de docenten nog aan om het volgende te lezen:

• Calvijn, Institutie boek IV, 14,1-20 – 464-484 (20 p ) – sacramentsbegrip
    • Calvijn, Institutie boek IV,19,1-37 – 626-660 (34p ) – toepassing: waarom de vijf sacramenten andere geen sacramenten zijn

Ook kan het boek Heavenly Participation van Hans Boersma waardevol zijn om te lezen.

Ter afsluiting van deze cursus schrijf je een essay. In dit essay beschrijf je in 2500 woorden wat je verlangens en voornemens zijn voor je eigen persoonlijke en kerkelijk-liturgische praktijk en maak je gebruik van de opgedane historische kennis en systematisch-theologische reflecties op het onderwerp.

Video’s

• Maarten Wisse: Probleemanalyse – deel 1
  • Hans Burger: Probleemanalyse – deel 2
  • Herwi Rikhof: Probleemanalyse – deel 3 – katholieke ervaring