De verrassende actualiteit van de synode van Emden (1571)

Kerken bewegen zich tussen traditie en trend. Daarom worstelen ze steevast met de vraag naar het ‘vaste’ en het ‘veranderlijke’ in kerkzijn. Dat geldt niet alleen voor traditionele kerken, ook pioniersplekken en migrantengemeenten anno 2021 hebben er volop mee te maken.

Evenementgegevens

• Datum:

In zo’n situatie kan het heel ontspannend en inzichtgevend zijn om te ontdekken dat dit eeuwenoude vragen zijn. Daarom kijken we, 450 jaar na dato, opnieuw naar de Synode van Emden, met het oog op de vragen van de kerk van nu. Deze eerste synode die voor de gereformeerde kerk in de Nederlanden van belang was, zocht in 1571 onder moeilijke omstandigheden een weg voor de jonge kerk in opbouw.

De vragen waar deze synode voor stond, blijken verrassend actueel en inspirerend. Ook in Emden lag de vraag op tafel hoe je omgaat met plaatsen waar geen gemeente is, maar wel gelovigen (pionierswerk). De synode dacht na over de omgang met schrijnende misstanden (tucht) en hoe je als lokale kerken op een constructieve manier voor elkaar zorgt (kerkvisitatie). En hoe kun je als kerk en synode tot verantwoorde besluitvorming komen?

Ga voor meer informatie over het programma en de sprekers van dit symposium naar de website van Weetwatjegelooft. Op deze pagina kun je je ook aanmelden.