Menu

Crisis in Zuid-Sudan

In Zuid-Sudan komen de mensen steeds meer in het nauw te zitten terwijl de vredesbesprekingen in Addis Abeba nog geen resultaat hebben opgeleverd. Noodhulpteam van Medair helpt groeiend aantal mensen die door de crisis in Zuid-Sudan zijn getroffen.

“In de korte tijd sinds de uitbraak van het geweld zijn steeds meer mensen op de vlucht geslagen. Er is weinig duidelijkheid over een politieke oplossing voor deze crisis. Daarom houden we rekening met een verdere toename van het aantal mensen dat bescherming en hulp nodig heeft,” aldus Anne Reitsema, hoofd van het Medair-programma voor Zuid-Sudan. “Onze noodhulpteams geven hulp aan mensen die ontheemd zijn geraakt door het conflict.”

Op 15 december 2013 braken zware gevechten in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan. Sindsdien heeft de crisis zich snel uitgebreid naar andere delen van het land.

De VN schat dat al 413.000 mensen uit hun huizen verdreven en ontheemd zijn geraakt binnen het land. Daarnaast zijn meer dan 74.000 mensen naar omliggende landen gevlucht. Omdat het geweld aanhoudt, verwacht de noodhulporganisatie Medair dat in de komende weken nog meer mensen ontheemd zullen raken.

Medair is zeer bezorgd over de noden van de meest kwetsbaren en blijft tijdens de crisis in Zuid-Sudan hulp bieden. Het noodhulpteam is actief in Juba om daar noodhulp te geven aan ontheemde mensen: gezondheidszorg en voedselvoorzieningen, sanitatie en distributie van non-food goederen. Het team blijft de situatie in de rest van het land in de gaten houden en is actief betrokken bij de coördinatie van de hulpactiviteiten.

In de plaats Renk gaat Medair door met het bieden van gezondheidszorg, voedselhulp en WASH-voorzieningen aan mensen die gestrand zijn na hun terugkeer uit Sudan. In het kamp Yusuf Batil Camp in Maban County krijgen Sudanese vluchtelingen gezondheidszorg en voedselhulp, naast schoon water en sanitaire voorzieningen.

Om te kunnen blijven voorzien in de noden van deze kwetsbare mensen en de resultaten vast te houden die we in 2012 en 2013 hebben opgebouwd, is het van groot belang om door te gaan met de levensreddende hulp en basisvoorzieningen op de verschillende vluchtelingenlocaties,” aldus Anne.

Meer informatie:
http://relief.medair.org/nl/mission/
Zuid-Sudan werd op 9 juli 2011 een onafhankelijk land. Sinds 1992 is Medair actief in het gebied met noodhulp, gezondheidszorg, voedselhulp, veilig water, sanitatie, hygiëne, non-food goederen en onderdak voor de mensen in de grootste nood.
logo-medair

 

Over de auteur