Nieuwe kerkbode

KB 22 2015 vk“Er is geen duimbreed van ons leven en van onze cultuur waar Christus geen recht op heeft”. Dat schrijft ds. Rinze IJbema in de nieuwste kerkbode van Groningen, Fryslan en Drenthe. Hij refereert daarmee aan Abraham Kuyper, die het Gereformeerde volk mobiliseerde en invloed gaf in de maatschappij van toen. Veel is veranderd, maar wat blijft is het innemen van je plek als kind van God, waar dan ook, aldus IJbema.

De kerk van één miljoen
De PKN kwam met een rapport waaruit bleek dat verschillende plaatselijke gemeentes flink wat geld in kas hebben. De gezamenlijke GKv’s houden per jaar met elkaar ook een miljoen over. Maar uit beide publicaties komt naar voren dat je je niet rijk moet rekenen. Er is genoeg geld om het “een tijdje uit te zingen”, maar ds. Jan Kuiper geeft in zijn [Actueel] aan dat het beter is om samen na te denken over de toekomst van de kerken.

Ruimte in de kerk
Hij doet dat zelf al naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de Tehuis-gemeente. Hij constateert dat er van de vroegere vrijgemaakte zuil weinig meer over is en vraagt zich af wie nog kan reproduceren wat ds. B. Telder over de zielenslaap leerde. “We leven in een spannende tijd als het gaat om het voortbestaan van de kerk. Tegelijk is het boeiend en moet er doorgedacht worden over de kern van het kerkzijn”, aldus Kuiper.

De orthodoxe kerk dichtbij
Wie in Griekenland een kerk binnengaat wordt getroffen door de aanwezigheid van iconen. De bedoeling van iconen is om kerkleden het geheim van Gods plan van redding te leren begrijpen. Ds. Alko Driest was in Griekenland, bespreekt wat een bepaald icoon laat zien en legt verband met het toenemend aantal Syrisch-orthodoxe kerkleden in ons land. “Daarom is het goed om meer van deze kerk te weten”.

Op zoek naar de klik
Matthijs Biewenga is nu een jaar voorganger van de kerk van Mussel. Hij deed eerst de PABO en constateert dat hij daar veel aan heeft gehad: ”Je leert hoe mensen leren en zich vaardigheden eigen maken. Hoe je kunt aansluiten bij wat leerlingen al weten en bij hun interesses.” Als hij wel eens ‘vast’ zit met zijn preek, pakt hij de racefiets voor een ontspannend rondje van zo’n 30 km.

Openluchtdienst Leek
Een mooie sfeerimpressie van de dienst die op Nienoord is gehouden. En waar het nog even spannend was of de bijeenkomst door zou gaan, gezien het natte weer. Gemeenteleden die met aanhangwagens met stoelen en tafels kwamen werden gewaarschuwd: “Blijf op het pad, anders zak je weg”.

Maria-monologen
Siske van Oostrum woonde de voorstelling van theatergroep De Kern bij en was onder de indruk van de actualiteit van het stuk en de sfeer waarin het gebracht werd.

Een kleine greep uit de onderwerpen die aan bod komen. Verder de (vaste) rubrieken, zoals Actueel, meditatie, nieuws uit classis en PS, een overzicht van de kerkdiensten, kerknieuws, boekbespreking, persberichten en aankondigingen van activiteiten. Voor meer informatie of een abonnement: www.kerkbode.nl of kerkbode@scholma.nl.

Wie nu een doorlopend abonnement neemt over 2016, ontvangt de kerkbode voor de rest van 2015 GRATIS.