Ex-vrijgemaakten nog niet in gesprek

Een gespreksinstructie die een “oordeel” zou bevatten, vormt een hinderpaal in gesprekken tussen DGK en GKN, twee kerken die afgesplitst zijn van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Dat bleek zaterdag bij de landelijke vergadering van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN).

De vergadering in Ede boog zich over een verslag van een gesprek tussen afgevaardigden van de GKN en deputaten van De Gereformeerde Kerken (hersteld) (DGK).

Het is nu nog onzeker of het officiële gesprek tussen twee kleine kerkverbanden van ex-vrijgemaakten wordt voortgezet. De landelijke vergadering van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN) besloot het andere verband, De Gereformeerde Kerken (DGK), te vragen om aan de gespreksafgevaardigden een aangepaste, opener instructie mee te geven. In de huidige gespreksinstructie zou staan dat ze de GKN moeten aanspreken op scheuringmakerij en dwaalleer, onder andere bij emeritus hoogleraar Jochem Douma, sinds 2014 lid bij de GKN. DGK moet nu reageren.