Geef licht!

Geef licht! – goed gezegd. Is het ook makkelijk gedaan? Waar zit het knopje?

Licht vraagt om een lichtbron. De lichtbron van onze planeet is de zon, alle licht is daarvan afkomstig. Daarnaast is er kunstlicht, afkomstig van een ergens een elektriciteitscentrale. Zonder lichtbron geen licht – de afwezigheid van licht is duisternis.

Tijdens de tocht van Advent naar Kerst is de profeet Micha de gids. Ga mee! Ontdek hoe we licht kunnen geven. Ontdek wat in de weg staat. Ontdek dat het om heel praktische dingen gaat. Ontdek hoe hoog, breed en diep het gaat.

Het project Geef licht! bestaat uit:
– Bijbellessrooster voor alle dag
– Adventskalander voor kinderen (in de vorm van een slinger)
– Adventsvespers voor de eerste drie Adventsweken
– Liturgie rond het aansteken van Asventskaarsen
– Handreiking voor liturgiecommissies en voorgangers

Aanvragen: liturgie@gkv.nl

Meer informatie (voorbeelden, prijzen): https://www.steunpuntliturgie.gkv.nl/liturgisch-jaar/advent/#2019

Geef licht!
Wat dit betreft kun je veel leren van kerkramen. Kijk je er van buiten naar dan zie je een zwart vlak (tenzij er binnen een lichtbron is). Sta je binnen, dan straalt het licht je toe (tenminste, als er buiten een lichtbron is).
Glas-in-loodramen zijn nog sprekender. Buiten zie je hooguit wat lijnen, een vermoeden van kleuren. Wat is afgebeeld valt niet te herkennen. Zelfs als de kerk binnen verlicht is, zie je buiten nog steeds niets. Maar binnen stralen de kleuren je toe, de ramen vertellen hun verhaal. Als er tenminste van buiten licht doorheen schijnt. Hoe meer zon, hoe mooier de ramen, hoe sprekender hun verhaal.

Het licht dat de tekening van de gebrandschilderde ramen zichtbaar maakt, doet ook denken aan het licht van God. Gods licht schijnt door de Bijbelse verhalen en profetieën. Zelfs als die in donkere beelden getekend zijn, zoals ook bij Micha’s profetieën vaak het geval is, zien we ze door Gods lichtinval, tonen ze hun betekenis door en in Gods licht!

Geef licht! Waar zit de lichtknop bij ons? Wat is de lichtbron waar we op aangesloten zijn?

Sta op en schitter, je licht is gekomen,
over jou schijnt de luister van de HEER.
(Jes. 60,11)

Laten we optrekken naar de berg van de HEER,
naar de tempel van Jakobs God,
Hij zal ons onderrichten, ons de weg wijzen,
en wij zullen zijn paden bewandelen.
(Micha 4, 2)

Het licht is gekomen. Aan ons om op die lichtbron aan te sluiten en aangesloten te blijven. In deze weken rond Kerst neemt de profeet Micha ons bij de hand. Hij is een scherpe gids, want hij wijst niet alleen op de lichtbron, maar laat vooral ook vlijmscherp zien wat er gebeurt er als die lichtbron wordt genegeerd, als we het licht uitdoen.
Een gezegende Advent- en Kersttijd toegewenst.

Flyer Geef licht!