GKv-gemeente Enschede opent deuren tijdens The Passion

Kerk en kruizenOp Witte Donderdag, wanneer vele mensen de stad Enschede instromen voor The Passion, opent de Oosterkerk van GKv-gemeente Enschede-Oost haar deuren. Samen met de Renatekerk van CGK-Oost, wil zij een plaats bieden aan mensen die behoefte hebben aan een gesprek.

(Na)praten bij het kruis
“In GKv-Oost zijn we met een aantal mensen aan de slag gegaan om te zorgen dat ons kerkgebouw open staat voor gasten en dat er diverse activiteiten zijn, maar wel met name gericht op het gesprek, als dat nodig is,” vertelt gemeentelid Dick Laan die samen met Jozien van Boven nauw betrokken is bij de organisatie. “Verder kan men een kop koffie drinken en een zogenaamde City Bijbel krijgen. Buiten plaatsen we een houten kruis waarop mensen een briefje achter kunnen laten met wat hen bezighoudt in het leven. Ook zetten we buiten vuurkorven neer om de aandacht te vestigen op het inlooppunt in onze kerk, maar uiteraard ook voor de gezelligheid.”

Live-muziek en een goed gesprek
Veel gemeenteleden zetten zich in om een bijdrage te leveren. Zo zijn er mensen die zorgen voor cake bij de koffie, en soep en broodjes. Bij de directe organisatie zijn acht personen betrokken. “Daarnaast schakelen we gemeenteleden in om aanwezig te zijn voor een stuk nazorg voor wie dat nodig heeft. Ook predikant ds. F.G. aan het Rot zal er zijn. Verder is er op gezette tijden live muziek, verzorgt door onze eigen gemeenteleden. Al met al hopen we met zo’n 30 gemeenteleden aanwezig te zijn, daarnaast zullen ook leden van baptistengemeente in Enschede erbij zijn,” zegt Dick Laan. Hij vindt het moeilijk in te schatten wat ze van te voren kunnen verwachten. Maar er is navraag gedaan bij een kerk in Groningen die ook dicht bij het centrum staat en deze kerk had vorig jaar tijdens The Passion zo’n 250 bezoekers.

Jongeren nodigen uit
In de dagen voorafgaand aan The Passion delen de jongeren uit de gemeente flyers uit in de wijk, om buurtbewoners uit te nodigen in de kerk naar The Passion te komen kijken, die daar live te volgen is. Dick Laan: “Op Witte Donderdag nodigen we de mensen ook meteen uit om op Goede Vrijdag en Paaszondag de dienst in onze kerk te bezoeken!”

Liefde van Christus zichtbaar maken in de stad
Vorig jaar keken 3,2 miljoen mensen naar de tv-uitzending vanuit Groningen. Een moderne vertelling van het lijdensverhaal. Kenmerkend is het witte, verlichte kruis dat door de stad wordt gedragen en de bekende Nederlandstalige liederen die op het lijdensverhaal worden toegepast. Dit biedt kerken de kans om te vertellen over de betekenis van Pasen. In Enschede werken 7 gereformeerde kerken (GKV, NGK en CGK) samen binnen het XIE. XIE staat voor Christus In Enschede. De XIE richt zich op het begeleiden van de kerken in hun evangelisatie-activiteiten en het organiseren van evangelisatie-activiteiten in Enschede. In die laatste hoedanigheid is XiE ook partner van de EO bij het organiseren van de Passion. Vanuit de XiE is de vraag gekomen of o.a. GKv-Oost als een van de in het centrum van Enschede gelegen kerken de nazorg wil organiseren.

Meer informatie:
Oosterkerk GKv Oost-Enschede