Herdenken en vieren

In Nederland zijn het hele jaar herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente vindt dan een herdenking plaats.

De Nationale Herdenking in Amsterdam bestaat uit een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk gevolgd door de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam.

Annejet van der Zijl spreekt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de voordracht uit. Deze bijeenkomst vindt plaats voorafgaand aan de herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam. Van der Zijl is één van de meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van Nederland. Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, houdt de toespraak op de Dam bij het Nationaal Monument. De toespraak volgt na de twee minuten stilte en het gedicht, voorgedragen door de winnaar van de wedstrijd Dichter bij 4 mei, dit jaar afkomstig uit de provincie Noord-Holland.

Op 5 mei vieren wij de Bevrijding en dat we sindsdien in vrijheid leven. De hele dag door zijn er festiviteiten in heel Nederland. De Nationale Viering Bevrijding begint met de 5 mei-lezing. Dit jaar houdt Nasrdin Dchar de lezing in de provincie Noord-Holland. Aansluitend aan de 5 mei-lezing wordt op Bevrijdingspop Haarlem het bevrijdingsvuur ontstoken als startsein voor alle festiviteiten in het land, zoals de 14 Bevrijdingsfestivals. De dag wordt feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel.
Bron: www.4en5mei.nl