Kandidaat Chris van Zwol

ReportageCR-117

Chris van Zwol is een enthousiaste, gedreven en bewogen kandidaat, die graag aan de slag wil als predikant van een gemeente. In dit nieuwsbericht stelt hij zich aan u voor.

Ik heet Chris van Zwol en ben 25 jaar. Sinds vorig jaar november ben ik getrouwd met Rebecca van Dusschoten (24) uit Nijkerk. Samen verwachten wij een kind waar we ontzettend naar uitkijken.

Sinds oktober dit jaar ben ik afgestudeerd. Naast mijn studie had ik een halfjaar preekbevoegdheid en preekte ik rond door het hele land. Verder heb ik een jaar catechisatie gegeven. Mooi werk dat mij nog meer deed houden van de kerk. In de kerk kom ik thuis. Zonder de kerk zou ik mij ontzettend arm voelen. Als kind van tien wilde ik al dominee worden. Dat was toen omdat ik graag onder de mensen ben. Lekker overal op de koffie dacht ik. Schitterend om overal verhalen van mensenlevens te mogen horen. Maar helaas, de Hebreeuwse grondtaal die ik op de schooldagen in Kampen zag, schrok mij af. Daarom wilde ik in de eerste klas van de middelbare school liever advocaat of rechter worden. Dan kon ik mijn mond ook goed roeren. Toch kwam het verlangen om predikant te worden dadelijk weer retour. Meer en meer werd ik gegrepen door het goede nieuws van Gods genade. Hij die trouw doorwerkt met ons, ondanks ons.

`Als kind van tien wilde ik al dominee worden. Dat was toen omdat ik graag onder de mensen ben. Lekker overal op de koffie dacht ik.´

De kerk is een cadeau van God. Zo heb ik dat altijd ervaren. Het is iets dat voor mij al bestond. Het is een gave van de Geest gebouwd op de schouders van vele voorouders die ons doet waken voor al te grote idealen. De kerk is juist een plek waar we op de knieën gaan en eerst bidden: spreek HEER, want uw knecht hoort. De kerk is van alle tijden. Zij moet niet met de tijd meegaan, maar laat alleen elke tijd het evangelie eigentijds klinken. Profetisch kerk zijn heet dat. Nu zouden wij mogen benadrukken dat de wereld niet maakbaar is zoals wordt gesuggereerd, maar juist afbreekt door de zonde. Kijk om je heen: gaan we erop vooruit, of is de aarde steeds aan vernietiging onderhevig? Alleen God kan de wereld vernieuwen. Alleen Zijn trouw begrenst de afbraak. Alleen in Christus worden mensen van allerlei komaf met elkaar verzoend. Niemand leerde meer de weg van de verzoening, de weg van het samen op weg, dan de Here Jezus. Een reden waarom kerkelijke verdeeldheid zo pijnlijk is, maar ons leert dat wij nog steeds zondige mensen zijn. Ik geloof dat Gods plan niet elke tien jaar verandert. Het evangelie van alle tijden is elke dag opnieuw de boodschap van de Heer Jezus. De kerk is geroepen om tegen alle stromen in vast te houden aan dat goede nieuws dat voor velen onzin is en bij velen ergernis wekt. Als de kerk zo vasthoudt, is de kerk een plek van rust en licht.

´De kerk is van alle tijden. Zij moet niet met de tijd meegaan, maar laat alleen elke tijd het evangelie eigentijds klinken. Profetisch kerk zijn heet dat.´

Samen met Rebecca heb ik ontzettend veel zin om te beginnen. Mensen typeren mij als een enthousiast, gedreven en bewogen persoon. Verder word ik blij van koken, eten, muziek, zee, bos, het oude Groninger landschap met haar mooie kerken en tot slot vogels.

Op dit moment overwegen mijn vrouw en ik een beroep van de gemeente Middelharnis. Dat maakt dat ik al wat verder in het beroepingsproces ben gevorderd. Wil je mij en mijn vrouw beter leren kennen en meer weten, schroom dan niet te bellen of te mailen.

Chris van Zwol, T: 06 1128 5393, mail: chris.vanzwol@gmail.com.