Kerk in Actie: 50.000 euro voor Haïti

Beeld: Dieu Nalio Chery / Associated Press

Noodhulp na ravage orkaan Matthew –
De orkaan Matthew die over Haïti raasde zorgt voor de ergste humanitaire ramp in het land sinds de zware aardbeving in 2010. De orkaan trof vooral de kust in het zuidwesten van het land: ruim 65 mensen kwamen om het leven, en tienduizenden mensen raakten dakloos. ICCO en Kerk in Actie stellen 50.000 euro beschikbaar voor de eerste noodhulp.

Haïti is nog altijd herstellende van de aardbeving in januari 2010 die het leven kostte aan ruim 200.000 mensen. De afgelopen jaren is hard gewerkt. De partnerorganisaties van het wereldwijde ACT Alliance netwerk, waar Kerk in Actie en ICCO deel van uitmaken, voorzagen ontboste hellingen weer van bomen en versterkten rivieroevers. Dit deden zij samen met de lokale bevolking. Dit voert het regenwater beter af. De bevolking gebruikt herstelde en nieuw gebouwde scholen als schuilplaats.

Ze waren voorbereid
Veel mensen in het zuiden van Haïti raakten alles kwijt. De orkaan Matthew verwoestte hun oogst en hun veestapel. Prospéry Raymond, van de Britse hulporganisatie Christian Aid, zegt dat de getroffenen behoefte hebben aan toiletartikelen. En aan dekens en materialen om hun huizen te herstellen. Het kerkelijke ACT Alliance netwerk bereidden zich samen met lokale partnerorganisaties voor op de orkaan. Zo zijn mensen geëvacueerd en beschikken de partnerorganisaties over tenten en voedselpakketten om uit te delen. De kracht van orkaan Matthew was achter dermate groot dat de verwoesting enorm is en er doden te betreuren zijn. De informatie hierover druppelt langzaamaan binnen.

Bid mee
ICCO en Kerk in Actie hebben 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de eerste noodhulp. Zij vragen uw steun en voorbeden voor de mensen in Haïti. Online meebidden kan ook op My Prayer For.

Bron: Kerk in Actie
Kerk in Actie