Kerkbode van Groningen, Fryslan en Drenthe

KB 05 2015 vkHet nieuwste nummer van de kerkbode van het Noorden is uit. De voorplaat is een afbeelding van werk van Gertjan ScholteAlbers, een kunstschilder uit Winsum. Hij werkte graag mee aan de kerkbode door te vertellen over zijn werk en er wat van te laten zien.

Cijfers
Het Handboek voor de Gereformeerde Kerken is weer uit en geeft een schat aan informatie over de GKv. Ds. Jan Kuiper, die zowel redacteur is van het Handboek als van de Gereformeerde kerkbode, beschrijft wat de gevolgen zijn van het krimpen van de GKv. In 2014 zijn de kerken met 890 leden gekrompen, 2147 leden hebben zich onttrokken. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de quota, de bedragen voor de overkoepelende werkzaamheden van de kerken. In de komende jaren moet gekeken worden of alles wat er binnen de kerken centraal gebeurt moet blijven op grond van gebleken nut en noodzaak.

Waken over je broer of zus
Ds. Garmt Sander leest het boek van Herman Pleij, dat ‘Moet kunnen’ heet en typisch onze Nederlandse identiteit beschrijft. Iedereen heeft zo zijn eigen mening en als je op het terrein van de ander komt, wordt er al snel gevraagd waar je je mee bemoeit. Soms krijgt hij het gevoel dat het in de kerk ook zo gaat. Er kan gepraat worden over slijtage in de kerkgang, over dreigende echtscheiding of over samenwonen, maar het blijft meestal bij een uitwisseling van standpunten.

Draagt elkanders lasten
‘Zie de last van de mensen om je heen, niet alleen die van je broers en zussen in de kerk, ook die van je buurtgenoten, van je collega’s en van mensen in landen waar christenen vervolgd worden’, aldus Sander, die deze oproep letterlijk ziet als een grenzeloze opdracht. Van nature zijn mensen toch op zichzelf gericht, maar de geest leert en wijst je een ander vertrekpunt.

Aidspatiënten in Zuid-Afrika
Zendingsdeputaten ds. Marco Buitenbuis van Noardburgum en Bea van Dijk uit Heerenveen brachten een bezoek aan Soshanguve, wijk F4 bij Pretoria.  Marco is diep onder de indruk van de verschillen die ze zien tussen rijk en arm. Bea is getroffen door een meisje van 4, dat al met HIV besmet is en niet behandeld wordt. De ouders zijn arm, het meisje kansloos?

Hoe je als christen in het leven staat, zie je terug in je werk
In de serie over kunstenaars vertelt Gertjan Scholte-Albers uit Winsum dat het niet vanzelf sprak dat hij kunstenaar is geworden. In de opleiding elektrotechniek kon hij zijn draai niet vinden. Na een beroepskeuzetest belandde hij op de Grafische school in Groningen en later op de school voor toegepaste vormgeving in Almelo, waar hij zijn passie voor schilderen ontdekte. Geloven was evenmin vanzelfsprekend voor Gertjan: “In mijn tijd op de kunstacademie kregen we een gratis bijbelstudie en ontdekten zo de liefde en genade van God de Vader. Mijn vrouw en ik lieten ons dopen.”

Een kleine greep uit de onderwerpen die aan bod komen. Verder de (vaste) rubrieken, zoals Actueel. meditatie, nieuws uit classis en PS, een overzicht van de kerkdiensten, kerknieuws, boekbespreking, persberichten en aankondigingen van activiteiten.

Met de kerkbode blijft u op de hoogte van wat zich afspeelt in onze kerken, speciaal in het noorden van ons land. Meer lezen? Neem een abonnement: kerkbode@scholma.nl of www.kerkbode.nl.