Kerkproeverij 2018

Ook in 2018 vindt Kerkproeverij weer plaats! Kerkproeverij is een mooie aanleiding om iemand uit jouw omgeving te laten kennismaken met de plek die voor jou zo waardevol is. Nodig die ander eens uit om te proeven van de stilte, de woorden uit de Bijbel, de gemeenschap en… de koffie. Kerkproeverij is dit jaar op zondag 16 september 2018.

Zeven tips
Het gaat bij Kerkproeverij om het ontwikkelen van een uitnodigende, gastvrije houding, zodat als er gasten komen, zij zich welkom voelen. De onderstaande tips (*) helpen je hierbij.

1.Begin met bidden, ook om de eerste weerstand te overwinnen.
2.Begin ruim op tijd met artikelen in het kerkblad over het hoe, wat, waar, wanneer, waarom en wie van Kerkproeverij. Communiceer zo een periode lang in aanloop naar het project in september. Laat deze berichten checken door iemand die géén kerkjargon spreekt en begrijpt.
3.Maak een evenement aan op het kerkaccount van facebook en plaats elke week een berichtje, dit kun je indien nodig van te voren inprogrammeren. Gebruik hiervoor b.v. de filmpjes van www.kerkproeverij.nl.
4.Deel de uitnodigingskaarten persoonlijk uit aan de kerkleden. Laat daarop ruimte voor een eigen geschreven uitnodiging en zet de naam en de foto van de kerk er op zodat de gasten weten waar ze moeten zijn.
5.Maak een liturgieboekje voor de Kerkproeverijviering waarin wordt uitgelegd wat er gebeurt; (‘Bij dit onderdeel gaat iedereen staan, knielen, enz.) Niets is vanzelfsprekend voor de bezoeker…
6.Laat in preken in aanloop naar de Kerkproeverij het onderwerp een aantal keren terug komen.
7.Denk ook eens aan een kerstproeverij of een paasproeverij, deze feestdagen lenen er goed toe om gasten uit te nodigen.

Over kerkproeverij
Kerkproeverij is gebaseerd op het Engelse Back to Church Sunday. Dit is een initiatief van Michael Harvey (auteur van Meer dan welkom) dat inmiddels wereldwijd succes heeft. Kerkproeverij vormt dé gelegenheid om iemand die je kent persoonlijk uit te nodigen naar een toegankelijke kerkdienst die speciaal voor hen is georganiseerd. Om zo geheel vrijblijvend te proeven aan het geloof. Dit kunnen mensen zijn in je omgeving die al een poos niet meer in de kerk zijn geweest, of die weinig met het geloof (denken te) hebben. Het daagt de kerk ook uit om eens stil te staan bij hoe de viering overkomt voor gasten.

Doe mee en bouw aan een uitnodigende cultuur in jouw gemeente. Kijk op www.kerkproeverij.nl en registreer jouw kerk. Het Diaconaal Steunpunt ondersteunt dit initiatief van harte.

GETUIGEN, GASTVRIJHEID EN DE GEEST
Stefan Paas sprak tijdens een inspiratiedag over ‘Uitnodigend kerk-zijn’. Hij onderscheidde daarbij drie punten: ‘Getuigen, gastvrijheid en de Geest’. Hier kun je zijn bijdrage lezen.

Het origineel bericht is te lezen op www.diaconaalsteunpunt.nl
*Bron: rkkerk.nl