Laat je verrassen door het kerstverhaal

Het Kerstfeest en de jaarwisseling komen in zicht. Wie daar bewust naar toe wil leven, kan inspiratie opdoen bij het Nederlands Bijbelgenootschap. ‘Ieder jaar staan we stil bij de geboorte van Jezus. Ieder jaar kunnen de geboorteverhalen ons raken, verrassen en ontroeren’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. Het NBG komt daarom met drie verschillende uitgaven, voor persoonlijk gebruik of in gezinsverband.

Adventsleesplan
Elke dag een bijbelwoord, een pakkend citaat van een bekende schrijver of denker en een krachtig beeld van een Vlaamse kunstenaar. ‘Met dit leesplan kun je Advent oefenen’, zegt Dries de Bakker van het Vlaams Bijbelgenootschap, een van de samenstellers. ‘Gaandeweg kan dit onze hoop en verlangen naar een nieuw begin weer wakker maken.’
Het leesplan is beschikbaar vanaf 15 november via de app Mijn Bijbel; zie onder Leesplannen.

Volg de ster
Voor gezinnen is er een Adventskalender met verhalen en opdrachten rond het thema Volg de ster. Dat sluit aan bij het gelijknamige Bijbel Basics-kerstproject voor de kindernevendienst in de kerk. De leiding en de kinderen gaan samen met de wijzen uit het oosten op zoek naar de pasgeboren koning.
‘Het verhaal over de geboorte van Jezus kennen de meeste kinderen wel. Toch valt er altijd iets nieuws te ontdekken over de betekenis ervan’, zegt bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol-Wetter. ‘Zelfs de kale lijst met namen uit Matteüs 1 kan een routekaart zijn voor zo’n ontdekkingstocht. Ik hoop dat de kinderen daar iedere zondag plezier aan zullen beleven.’
Voor gebruik in de kerk zijn er een sterrenslinger, een filmpje en een kinderlied. Het programma voor Volg de ster is gratis te downloaden via debijbel.nl/bijbelbasics; de sterrenslinger en de Adventskalender zijn te bestellen via de NBG-webshop.

Verdiep je in … het kerstverhaal
Het kerstverhaal – hoe bekend en geliefd het ook is – kan ook vragen oproepen bij bijbellezers. Met Verdiep je in… het kerstverhaal duik je met  theoloog Peter-Ben Smit in het kerstverhaal uit Matteüs, Lucas en Johannes. Peter-Ben Smit daagt je uit om naar de teksten te luisteren zoals de eerste hoorders dat deden. Gegarandeerd eindig je met nieuwe inzichten.
Verdiep je in … het kerstverhaal is verkrijgbaar voor € 8,95 in de boekhandel en de NBG-webshop.