Menu

Leven in het aangezicht van de dood

OnderWeg-mockup-nummer-02‘Juist omdat het zo afschuwelijk is, heb je elkaar nodig’, zegt Janny die drie jaar geleden haar man verloor. De dood is inderdaad afschuwelijk. We geloven als christenen in de God van het leven, maar hoe leven we in het aangezicht van de dood? Dat is het thema van nummer 2 van OnderWeg.

Het thema opent met een bijdrage van Bart Cusveller over omgaan met de vragen, twijfels en gevoelens die met de dood gepaard gaan. Hij bespreekt een model dat een bruikbare wegwijzer kan zijn in de begeleiding in de stervensfase. Goed omgaan met levensvragen is een levenskunst. Goed omgaan met levensvragen in de stervenfase is ook een levenskunst.

In het interview komt theologiestudent Jeroen Bakker aan het woord, die in 2014 bijna het leven liet. Na zijn herstel verwerkte hij zijn ervaringen in zijn bachelorscriptie. ‘Op het moment dat je het besef kwijtraakt dat God de God van het leven is, raakt het perspectief op het leven na dit leven zijn betekenis kwijt. Doodgaan komt uiteindelijk toch neer op vertrouwen op God.’

In het derde artikel vertelt de al genoemde Janny de Vries over hoe ze de dood van haar man heeft ervaren en hoe het nu is. ‘Vraag mij gewoon eens hoe ik mijn dagen doorkom. Bel me eens op, kom eens langs. De dood is verschrikkelijk. Na drie jaar is dat niet anders. Maar juist omdat het zo afschuwelijk is, heb je elkaar nodig.’

Als je christen bent, zegt dat nog niet alles over de manier waarop je tegen het sterven aankijkt. Sommigen zijn er heel bang voor, anderen zien er met een sterk verlangen naar uit. De Bijbel geeft hun beiden bemoediging en hoop, zo blijkt in de vierde bijdrage, van de hand van hoofdredacteur Henk Hoksbergen.

Verder in dit nummer een uitgebreide aflevering van Jeugdwerk, waarin de medewerkers van het Nederlands Gereformeerd Jeugdwerk (NGJ) een toelichting geven op de Jeugdtrends 2016 die het NGJ op 12 januari publiceerde. Op dezelfde dag werd ook de TrendRede 2016 uitgesproken. De verbinding tussen beide toekomstverwachtingen is de gesignaleerde wens om de leefwereld individueel vorm te geven. Voor jongeren houdt dit in dat ze hun leven kleiner, persoonlijker en overzichtelijker maken. Binnen deze drie ontwikkelingen onderscheidt het NGJ tien onderliggende trends. Het NGJ licht die toe en geeft tips hoe we daarmee om kunnen gaan in het jongerenwerk.