Lied & muziek

Nieuws van Steunpunt Liturgie:
Het nieuwe rooster Lied van de Maand –

Geen muziek zonder beweging. Geen liturgie zonder beweging. Het rooster Lied van de Maand heeft daarom, voor de periode 2018-2019, de invalshoek Beweging. Elke maand een lied waarin op een of andere manier beweging tot stand wordt gebracht, muzikale beweging, liturgische beweging, innerlijke beweging, uiterlijke beweging.

Download het rooster en bekijk om welke liederen het gaat en hoe het zit met al die vormen van beweging (download). Ook dit jaar worden er op de site van het Steunpunt Liturgie weer korte toelichtingen geplaatst. (naar Lied van de Maand)

Index bij Lied van de Maand
Sinds 2015 wordt er bij elk lied van de maand een korte toelichting gemaakt. Via de liederenpagina van de website van het Steunpunt Liturgie blijven die besprekingen beschikbaar. Er is nu ook een handige Index op gebruiksmogelijkheden beschikbaar waarin gezocht kan worden op verschillende invalshoeken (o.a. liturgische gebruiksmogelijkheden). De index wordt steeds geactualiseerd en kan hier worden gedownload.

Wegwijs in het doolhof van liederen en liedwensen?
Speciaal voor predikanten is er de cursus Voorganger, kerkmuziek en pluraliteit. Deze cursus gaat over de veelkleurige kerkmuzikale praktijk van dit moment. De cursus geeft inzicht en biedt handvatten bij de omgang met de veelheid aan liederen én de veelheid aan wensen. De cursus wordt gegeven door Berend Borger, Anje de Heer en Catrien Posthumus Meyjes, en is opgenomen in het open erkend aanbod van de permanente educatie van de Protestantse Kerk (2 studiepunten). Er wordt gewerkt aan de hand van het Liedboek (2013), een bundel voor een veelkleurige kerk; vanzelfsprekend zijn de opgedane inzichten ook daarbuiten toepasbaar. Lees meer.

Geref.Kerkboek ’17 en de beamer
Nieuws op het beamfront:

• Liederen: de uitgever van het Geref. Kerkboek werkt aan het digitaal beschikbaar stellen van de liederen. Tot dat moment is het toegestaan zelf te beamen. Voorwaarde is wel dat als de officiële digitale mogelijkheid beschikbaar is, er gewerkt wordt met de juiste licentie. Zie ook hier.

• Liturgische formulieren: deze zijn nu ook beschikbaar in beamversie. Ze kunnen via de pagina Liturgische Formulieren op de site van het Steunpunt Liturgie worden gedownload, zowel in het reguliere formaat als in breedbeeld.