Menu

MarcusPassie in een nieuw jasje

Al bijna honderd keer hebben John Kuiper en Peter Sneep de afgelopen achttien jaar ‘hun’ MarcusPassie uitgevoerd, maar ze zijn er nog steeds niet op uitgekeken en op uitgeluisterd. Ondanks dat de passie al zo vaak is opgevoerd, komen John Kuiper en Peter Sneep ook dit jaar weer met een nieuwe serie.

De MarcusPassie is eenvoudig van opzet. John Kuiper leest de lijdensgeschiedenis van Jezus voor, Peter Sneep speelt op het orgel bijpassende liederen die de aanwezigen mogen meezingen.  De MarcusPassie staat zo in de traditie van de Matthäus Passion en de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Maar dan zonder aria’s, solisten, koor of orkest.

Bij het samenstellen van de MarcusPassie hebben Kuiper en Sneep gezocht naar Psalmen en gezangen die naadloos aansluiten bij de gelezen woorden. ,,Het bijzondere is, dat de aanwezigen steeds een andere rol hebben. Soms lijden en bidden ze mee het Jezus, dan weer zijn ze het volk dat Jezus’ dood wenst. Op die manier zijn de aanwezigen koor en publiek tegelijk’’, zegt Peter Sneep. Hij laat klanken uit het orgel komen die je op zondag niet gauw in de kerk zult horen. ,,Dat heeft alles te maken met de tekst die John voorleest. Het lijden van Jezus was onvoorstelbaar wreed.’’

Sinds de eerste uitvoering in 2001 in een klein kerkje in Franeker is de MarcusPassie meegegroeid met kerkmuzikale ontwikkelingen. ,,De laatste paar jaar zijn er veel nieuwe liedbundels en nieuwe psalmberijmingen verschenen, vaak in frisse en eigentijdse taal. Die wilden we graag gebruiken’’, legt Peter Sneep uit.

Bij een uitvoering als deze is de vertelkunst van de voorlezer belangrijk. ,,Ik heb de tekst nu al zo vaak voorgelezen, dat ik die nu helemaal uit mijn hoofd ken’’, zegt voorlezer John Kuiper, die in het dagelijks leven dramadocent is op een middelbare school. ,,Het mooie daarvan is, dat ik al vertellend de mensen kan aankijken. Op die manier bouw je een band op met het publiek en kun je echt contact maken. Het gekke is: ik heb die tekst nu al zo vaak voorgelezen, toch hoor ik er steeds weer nieuwe dingen in.’’

agenda
dinsdag 27 maart 2018: Onstwedde, Gereformeerde Kerk, Dorpsstraat 5. 19:30 uur
woensdag 28 maart 2018: Ureterp, GKV De Levensbron, De Feart 85. 19:30 uur
vrijdag 30 maart 2018: Aduard, Ontmoetingskerk, Kloosterstraat 15-17, 19:30 uur
zaterdag 31 maart 2018: Amersfoort, De Kandelaar, Heiligenbergerweg 64, 19:30 uur
De toegang is vrij. Bij de uitgang is er een collecte.

Op www.marcuspassie.nl staat meer informatie over de MarcusPassie en zijn fragmenten te beluisteren. Ook de agenda is op deze website te vinden.

Over de auteur