Met een goed verhaal de kansel op…

Verhalen vertellen is een van de krachtigste vormen van menselijke communicatie. Niet voor niets bestaat twee-derde van de Bijbel uit verhalende teksten. Zou een verhaal ook een goede preekvorm zijn?

In Indonesië wordt verhalen vertellen ingezet bij evangelisatie. Samen met kerken daar heeft Verre Naasten het project CERIA ontwikkeld. Dit project brengt op een interactieve vertelwijze Bijbelverhalen tot leven. Dat gebeurt aan de hand kijk- en vertelboekjes over Bijbelse verhalen (zie foto hiernaast). De platen in die boekjes helpen om het verhaal te vertellen en te onthouden. Naast de boekjes omvat het project ook training van voorgangers. Hoe vertel je een verhaal goed? En hoe vertel je een verhaal zo, dat het ook een goede preek is?

In aansluiting bij CERIA biedt PEP een training in het hervertellen van bijbelse verhalen in een homiletische setting. Door voorbeelden, reflectie en oefening leer je als deelnemer een bijbels verhaal zo opnieuw te vertellen, dat het een preek wordt. Uiteraard sluit deze training aan bij de Nederlandse context.

Wel is er een verbinding met het Indonesië-project. Na de training ga je als deelnemer voor in een GKv-kerkdienst op een mission-zondag in de regio Overijssel (een andere kerkdienst kan in overleg worden gekozen). Daarbij wordt gebruikgemaakt van de Indonesische bijbelplaten van het CERIA- project. Op deze manier wordt de ervaring in verhaalculturen zoals in Indonesië een verrijking voor prediker en hoorders in Nederland. Meer informatie

In de Gereformeerde Kerkbode nr. 7 staat een interview met Jan-Matthijs van Leeuwen over de verteltraining ‘met een goed verhaal de kansel op’. U kunt het interview hier lezen.