Menu

Netwerk Dien je Stad uit Ede winnaar vrijwilligersprijs

download (23)

Netwerk Dien je Stad uit Ede is winnaar van de Meer dan handen vrijwilligersprijs 2013. Op zaterdag 7 december reikten minister Ronald Plasterk van BZK en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS de prijs uit tijdens de Internationale Vrijwilligersdag in Utrecht. De jury prees het indrukwekkende bereik van het netwerk en noemde het vrijwilligersnetwerk “een mooi voorbeeld van WMO 2.0”.

Netwerk Dien je Stad is een initiatief van jongerenorganisatie Stichting TijdVoorActie. Het is een breed vrijwilligersnetwerk waarbij jaarlijks ruim 1000 jongeren zich inzetten voor mensen in hun eigen omgeving. Zij bieden hulp en netwerk aan mensen die zelf weinig of geen netwerk hebben. Daarbij werkt Dien je Stad samen met een groot aantal andere organisaties.

Juryrapport
Volgens het juryrapport is Netwerk Dien je Stad een mooi voorbeeld van WMO 2.0: “De organisatie beschikt over een enorm omringend netwerk en over imposante samenwerkingspartners en weet deze goed te activeren. Het bereik is daardoor indrukwekkend. Er wordt daarnaast geïnvesteerd in onderlinge ontmoeting, waardoor er binding met en door vrijwilligers ontstaat. De jongeren nemen het heft in handen, zijn drager van het initiatief en nemen een grote verantwoordelijkheid op zich om hun eigen maar ook de leefomgeving van de ander te verbeteren.”

1.700 projecten
De hulp die jongeren bieden is heel afwisselend. Zo helpen zij andere kwetsbare jongeren, geven huiswerkbegeleiding bij allochtone kinderen aan huis, bezoeken dak- en thuislozen, knappen tuinen op, doen klusjes of ruimen een verwaarloosde woning op. Liefst niet één keer, maar structureel.

Jaarlijks worden er zo’n 1.700 projecten via Netwerk Dien je Stad gedaan. Bovendien organiseert het netwerk ieder jaar een Ontmoetingsfeest waarbij honderden hulpontvangers, vrijwilligers, en anderen bij elkaar komen om samen te eten, elkaar te ontmoeten en geïnspireerd te worden om samen te leven.

Inspiratienetwerk TijdVoorActie
Naast het lokale netwerk biedt Stichting TijdVoorActie ook het landelijke Inspiratienetwerk TijdVoorActie, dat jongeren inspireert en helpt om soortgelijke jongereninitiatieven en netwerken in steden en dorpen te ontwikkelen. In een aantal plaatsen zijn er al jongerennetwerken in ontwikkeling. Het inspiratienetwerk werkt daarbij samen met landelijke partners en organisaties. Missie is jongeren met het verlangen naar een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien.

De link naar het officiële persbericht van Movisie mbt de winnaars van alle vier de categoriën van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2013: http://www.movisie.nl/persbericht/persbericht-winnaars-meer-dan-handen-vrijwilligersprijzen-2013

www.tijdvooractie.nl