Nieuws & opinie08 juli 2021

Christelijk scheiden – hoe is dat mogelijk?

Het huwelijk is de meest intieme en sterke relatie die tussen mensen mogelijk is. Juist dat maakt het in een gebroken wereld ook zeer kwetsbaar. Talloze huwelijken staan onder grote spanning, vele breken vroeger of later. Vaak met desastreuze gevolgen voor beide partners en hun eventuele kinderen. Wie verwacht dat het er onder christenen beter aan toe gaat, komt bedrogen uit.

Dat is in elk geval de dagelijkse ervaring van advocaten die als mediator christelijke stellen bijstaan in het regelen van de gevolgen van hun scheiding. Hoe is dat mogelijk? Beschikken juist christenen niet over het geloofsgereedschap om te helen, te verzoenen en na een breuk te verbinden? Helaas, mediators ontmoeten regelmatig een genadeloze opstelling en een veroordelende houding, zowel van de partners als van de kerkelijke en pastorale context. Met grote schade als gevolg. Wat gaat hier fout? Kan het ook anders?

Weetwatjegelooft.nl organiseerde in juni in samenwerking met het Nederlands Dagblad een online seminar (aangeboden door BVD advocaten)

U kunt het online seminar hier terugkijken. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over het bijbehorende boek Spiegelzalen.

Spiegelzalen

De auteurs van Spiegelzalen. Reflecties op huwelijk en scheiding, scheidingsmediators met een christelijke geloofsovertuiging, schreven er een mooi, inzichtgevend maar ook aangrijpend boek over. Ze pleiten voor meer genade, zowel binnen het huwelijk als wanneer daar voortijdig een einde aan komt. In een boeiende vertelling nemen zij je mee langs richtinggevende christelijke geloofswaarden, hoor je de verhalen van stellen die ze in hun werk hebben ontmoet, en ontvang je belangrijke inzichten van zowel mediators als andere professionals, zoals een gezinstherapeut, een relatiedeskundige, en een predikant.