Nieuws, Tijdelijk03 mei 2020

Vrijheid

Het herdenken van 4 mei en het vieren van 5 mei heeft dit jaar een andere lading gekregen door het coronavirus. We realiseren ons dat vrijheid kwetsbaar is. Wat zegt ‘vrijheid’ als je in quarantaine zit? Of als er nooit meer een morgen zou zijn? En als God ons vrijheid geeft, wat betekent dat dan?

Daarom is het programma van Beleefmee.nl deze maand afgestemd op het onderwerp vrijheid, i.s.m. Opkijken.nl waar meer materiaal over dit onderwerp te vinden is in het minidossier Vrijheid.

Bekijk bijvoorbeeld het ervaringsverhaal van Bert Woudstra, geboren op 19 februari 1932, als zoon van een Nederlandse Joodse vader en een Duitse moeder. Nadat zijn vader bij een razzia wordt opgepakt duiken hij, zijn moeder, broer en neef onder. dhr. Woudstra deelt zijn ervaringen en sprak als overlever van de Tweede wereldoorlog tijdens de Holocaust Memorial Evening op Greijdanus Zwolle. “Mijn familie bestond uit 53 mensen waarvan 28 personen de oorlog hebben overleefd. De andere 25 personen,- ooms, tantes, neefjes en nichtjes- zijn in concentratiekampen omgekomen”, zegt hij. “Hulde voor allen die met grote risico’s hun leven in de waagschaal stelden om velen uit de handen van de brute bezetter te redden!”

Of Denk eens mee… met Bert Jan Hartman, geschiedenisleraar Greijdanus Zwolle:
“Jongeren vieren het idee vrijheid maar wat dit echt betekent in historisch perspectief dat is nog wel eens lastig te duiden, denk ik. De jongeren vinden de Tweede Wereldoorlog wel belangrijk, ze bezoeken musea of wonen herdenkingen bij maar de parate kennis valt vaak tegen”, zegt geschiedenisleraar Bert Jan Hartman. “Maar met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is een brug te slaan naar de actualiteit van vandaag: Hoe ga je om met je naaste? In deze wereld staan goed en kwaad naast elkaar en elke dag dat je in vrede en vrijheid mag en kunt leven is reden tot dankbaarheid.” Denk eens mee over de vraag waarom de aandacht voor Holocaust educatie van blijvend belang is.

En geniet bijvoorbeeld van het Oranjeconcert!

De komende periode is de programmering van Beleefmee.nl ‘opengezet’ voor iedereen (Gebruikersnaam: Welkom, wachtwoord: Welkom).
Ga naar: www.beleefmee.nl