Menu

Noodhulp na zware gevechten in Arsal Libanon

Door zware gevechten tussen Syrische rebellen en het Libanese leger in de stad Arsal, in noord-Bekaa, zijn duizenden Syrische vluchtelingen en Libanezen gevlucht.

Internationale noodhulporganisatie Medair reageert vandaag op de situatie door deel te nemen aan een gezamenlijk onderzoek van verschillende organisaties. Onder leiding van VN vluchtelingenorganisatie UNCHR wordt gekeken hoe hulp kan worden geboden in Laboue, een stad die op 5 tot 10 km van Arsal ligt en de dichtstbijzijnde locatie tot waar de humanitaire konvooien op dit moment kunnen komen.

Medair is sinds september 2012 actief in Libanon en Jordanië. Hierbij wordt voorzien in onderdak, essentiële huishoudgoederen en voedselhulp voor duizenden vluchteling die de crisis in Syrië zijn ontvlucht.

Volgens de VN vluchtelingenorganisatie UNCHR zijn 1.700 Syrische vluchtelingen ten noorden van Arsal gevlucht op zoek naar veiligheid en zijn 800 Libanese en Syrische families ontheemd in noord en centraal Bekaa. De verwachting is dat meer mensen ontheemd zullen raken.

De humanitaire hulp zal gericht zijn op het vinden van de ontheemden in noord- en midden-Bekaa, die Arsal zijn ontvlucht en hen te helpen. De resultaten van het onderzoek, dat doorgaat tot half augustus, zal bepalen welke hulp wordt gegeven. Tot nu toe zijn de meest dringende behoeften geïdentificeerd als onderdak, water, sanitatie en hygiëne.

“We hebben een verantwoordelijkheid in de gemeenschappen die we op dit moment dienen ̶ zowel de Syrische als de Libanese”, zegt Medair’s landendirecteur voor Libanon, Anne Hageman. “Medair staat klaar om te kunnen helpen op het gebied van onderdak en water, sanitatie en hygiëne. We zullen doorgaan met onze mapping teams om nieuwe aankomende gezinnen te lokaliseren en het coördineren met de vluchtelingenorganisatie van de VN, het ministerie van Sociale Zaken, en andere hulporganisaties.”

Klik hier voor meer informatie over het werk van Medair in Jordanië en Libanon.

logo-medair