OnderWeg – Het raadsel Israël

Wat moeten we als kerk met Israël en het Joodse volk? Die vraag staat centraal in het nieuwe nummer van OnderWeg. Christenen, ook gereformeerde, zijn daar behoorlijk over verdeeld. In de eerste bijdrage vertelt Koert van Bekkum over de weg die hij hierin is gegaan. In een tweede bijdrage geeft Wilfred Hermans een overzicht van de meest voorkomende opvattingen over Israël onder christenen.

Hoe bijzonder is het Joodse volk? Het is opvallend dat de CGK daar een heel ander idee over heeft dan de GKv en NGK. Waarin bestaat dat verschil in visie? Hoe komt dat? En is er misschien een mogelijkheid om dichter bij elkaar te komen? Kees Haak, missioloog en oud-docent aan de TU Kampen, en Rien Vrijhof, emeritus predikant en deputaat voor de relatie kerk en Israël in de CGK, gaan hierover met elkaar in gesprek. Vrijhof: ‘Ik wil vasthouden dat God iets met hen begonnen is, en dat Israël zijn oogappel is.’ Haak: ‘Gods oogappel is de kérk.’

Veel (gereformeerde) christenen zijn verknocht aan Israël. Ze bezoeken het land regelmatig en het heilige land maakt zo’n indruk dat het blijvend iets in hun leven verandert. In de reportage delen drie van hen hun verhaal. ‘Zolang ik gezond ben, blijf ik op Israël georiënteerd.’

In de interviewrubriek Ontmoeting vertelt Bart Nitrauw (oud-bestuurder van jeugdhulporganisatie SGJ en al vijftig jaar kerkorganist) over de nieuwe openheid die hij in gezinnen waarneemt. Tegelijk waarschuwt hij voor de zuigkracht van de cultuur. En de rubriek Jeugdwerk gaat in op de vraag of jongeren zichzelf kunnen zijn in de kerk. Veel jeugdwerkers vinden dat erg belangrijk, maar wat houdt het eigenlijk in? En biedt de kerk die ruimte wel?