Menu

Onderzoek geweld Iraakse christenen

Sinds de opkomst van IS twee jaar geleden is het geweld tegen christenen in Irak sterk toegenomen. Met enige regelmaat worden christenen ontvoerd. Ook worden veel christenen gedwongen hun huis te verlaten of wordt hun land onteigend. De diefstal van onroerend goed wordt vaak mogelijk gemaakt door corrupte ambtenaren en komt in het hele land voor.

In Bagdad alleen al zijn deze zomer in enkele weken tijd vier christenen ontvoerd. Twee van hen zijn dood teruggevonden, ondanks dat hun families het gevraagde losgeld hadden betaald. Uit cijfers van de Iraakse organisatie Baghad Beituna (Bagdad ons thuis) blijkt verder dat sinds 2003 alleen al in de hoofdstad zeker 7000 christenen het slachtoffer zijn geworden van illegale huis- en landonteigening.

De Iraakse premier Abadi heeft nu een commissie in het leven geroepen die onderzoek moet gaan doen naar geweld tegen en discriminatie van christenen. De commissie moet verder met concrete voorstellen komen om de situatie te verbeteren, meldde de website evangelicalfocus.com.De commissie heeft inmiddels een aantal gesprekken gevoerd met kerkelijke leiders. Christenen worden ertoe opgeroepen zaken te melden bij de onderzoekers.

Iraakse christenen vragen de overheid al langer om iets aan de misstanden te doen. Imad Yukha­na, een christelijk lid van het Iraakse parlement, riep de regering op 9 juli ertoe op om christenen in Irak beter te beschermen. Volgens Yukhana zijn de daders eropuit alle christenen uit Irak te verdrijven.

Lees ook Irak|Open Doors.