Menu

Petitie geen toetreding Turkije

turkije-topbannerVeel mensen maken zich zorgen over verdere stappen in het ‘EU-Turkije-huwelijk’, nu mensenrechten en vrijheden opnieuw verder onder druk komen te staan.

“De situatie van vrijheden en mensenrechten in Turkije was dramatisch en wordt na de staatsgreep en de maatregelen die Erdogan wil nemen alleen maar slechter,” stelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die vorige week zelf in Turkije was en met mensenrechtenactivisten sprak. “Dat is niet los te zien van de afspraken die de EU met Turkije maakt. Dat verklaart de onrust ook onder burgers in Nederland hierover.”

De ChristenUnie start vanavond een petitie tegen visumvrij reizen van Turkije naar de Europese Unie en toetreding van Turkije tot de EU. De ondertekeningen van de petitie zal Voordewind overhandigen aan minister Bert Koenders.

De petitie roept onder meer op om op te komen voor belangrijke democratische waarden als godsdienstvrijheid, persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, gelijkheid, eerlijke en onafhankelijke rechtspraak, vrije en eerlijke verkiezingen en humanitaire behandeling van vluchtelingen.

De petitie kan getekend worden tot 5 september 2016.