Menu

Project Zuid-Soedan blijkt succesvol

Meer meisjes in de provincie Rumbek kunnen naar school: dat was het doel van het project ‘What’s up girls?!’ van de christelijke hulporganisatie Red Een Kind. Onderwijs is namelijk een belangrijke sleutel als het gaat om de ontwikkeling van Zuid-Soedan.
Als er geen onderwijs is, zijn er ook geen jonge mensen die getraind worden als verpleegster, docent, kledingmaker, computerengineer, dokter of zakenman. Beroepen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het land en die bijdragen aan een betere toekomst voor de kinderen die nu opgroeien in een omgeving met armoede en conflicten.

Meisjes hebben het zwaar in Zuid-Soedan. Wist je dat vandaag de dag een jong meisje in Zuid-Soedan drie keer zoveel kans om tijdens een zwangerschap of bevalling dood te gaan dan om de basisschool af te maken? Onvoorstelbaar!

Red een Kind startte daarom een project met als doel om meisjes naar school te krijgen. Hoe dat project eruitzag? Bekijk de prachtige documentaire die filmmaker Jan Willem den Bok maakte. Hier is een promo te vinden.

Succesvolle aanpak
In maart 2017 werd het project in Rumbek na drie jaar geëvalueerd. De unieke aanpak bleek succesvol. Een greep uit de resultaten:
– Het aantal meisjes dat naar school gaat is met meer dan 60 procent (!) gegroeid.
– Het zelfvertrouwen van meisjes is gegroeid. Ze durven vragen te stellen en hun mening te uiten. Niet alleen op school, maar ook thuis.
– Ouders sturen vaker hun dochters naar school. Onder andere dat er ‘school mothers’ zijn die een oogje in het zeil houden, geeft hen vertrouwen dat hun dochters veilig zijn. Een grote angst bij ouders is dat meisjes zwanger raken door mede-klasgenoten of de (vaak jonge) mannelijke docenten.
– De dorspgemeenschap heeft met elkaar gepraat over schadelijke culturele praktijken. Er zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over hoe kindhuwelijken kunnen worden teruggedrongen.
– Docenten hebben meer vertrouwen in hun kunnen en leerden om beter les te geven.
– Door het project zijn leerlingen in staat om conflicten op te lossen door middel van praten in plaats van geweld.

Meer lezen? Kijk op de website van Red een Kind.