Menu

Spoorchristenen

Sinds 1926 vormt de overkoepelende organisatie “International Railway Mission” (IRM) een netwerk van ‘spoorchristenen’ in de hele wereld: christenen die ergens in de spoorsector werken. De IRM moedigt mensen aan om in lokale groepen bijeen te komen en betrokken te raken bij samenwerking in hun land. Elke drie jaar nodigt de IRM uit voor een inspirerende conferentie- en vrijetijdsweek, dit keer van vrijdag 2 tot vrijdag 9 augustus 2019 in Lunteren, Nederland. Het blad „Zug zum Ziel” sprak met de IRM-president Ueli Berger (Zwitserland).

Interview met Ueli Berger over de IRM-conferentie in Lunteren (NL) door Sieglinde Seidel

De voorbereidingen voor de volgende internationale conferentie zijn grotendeels getroffen. Wat mogen de deelnemers in Lunteren verwachten?
Het motto voor de conferentie is: God aan het werk (God @ Work). De deelnemers kunnen motiverende toespraken, praktische workshops en inspirerende verhalen verwachten hoe God aan het werk is in spoorwegmensen over de hele wereld. Er is simultaan vertaling (Duits, Engels, Fins en Nederlands) aanwezig. Tijd voor uitwisseling, gebed en pastoraat worden ook aangeboden in Lunteren. En er is een goede keuken.

In de eerste vier dagen van de conferentie zijn er goede mogelijkheden voor contacten. Uit welke landen zullen deelnemers worden verwacht?
Ja, dergelijke conferenties en recreatieve weken zijn levendig door de internationale gemeenschap en verdiepende contacten. Ik hoop en bid dat het de organisatoren (Nederlands Netwerk van christenen in de Spoorwegbranche, NNCS) zal lukken om zoveel mogelijk deelnemers uit Nederland te trekken. We verwachten ook veel bezoekers uit Engeland, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Finland, India, Singapore, VS en Zuid-Afrika.  Vermoedelijk zal er ook een deel van de nog jonge beweging RailHope Swaziland zijn. Mijn inzet is het ook om geschikte sleutelfiguren uit landen als Slowakije, Denemarken, Zambia, Rwanda en Maleisië uit te nodigen naar Lunteren, om een netwerk te beginnen en uit te bouwen. Met het sleutelwoord “Lunteren Fonds” kunnen deelnemers, die afhankelijk zijn van financiële hulp, worden ondersteund met een bijdrage vanuit het IRM-account.

Het gebied rond Lunteren kan ook worden verkend. Wat moet je echt bezoeken?
Lunteren ligt in het hart van Nederland en is gemakkelijk te bereiken per trein. Het moderne conferentiecentrum “De Werelt” is in een bos gelegen, waarin talloze rustige wandelingen mogelijk zijn.  In de buurt vind je ook een groot buitenzwembad midden in het bos. Het Nationale Park De Hoge Veluwe met 5.400 hectare verschillende landschapstypen ligt niet ver weg. Onze Nederlandse vrienden hebben ook uitstapjes naar Haarlem naar het huis van Corrie ten Boom, naar het strand van Zandvoort, een wandeling door Amsterdam en een stoomtrein in Apeldoorn gepland. Ik weet zeker dat er voor elk wat wils is.

Waar kijk je vooral naar uit tijdens deze internationale bijeenkomsten?
Als “christenen bij de spoorwegen” zijn we uitgegroeid tot een grote wereldwijde familie. Het geloof in Jezus Christus en de verbinding met spoorwegen verbinden ons. Ik ben erg blij om deze familie en al diegenen die nieuw zijn toegevoegd, te ontmoeten. De naam RailHope wordt nu wereldwijd gebruikt om christenen bij de spoorwegen te verbinden. De naam “International Railway Mission” (IRM), die sinds 1926 wordt gebruikt voor de overkoepelende vereniging, zal worden vervangen door “RailHope International”. RailHope houdt een boodschap in. Waar iemand RailHope zegt, zou er ook hoop moeten zijn. De apostel Paulus schrijft: “Christus leeft in jou! In Hem ligt jouw hoop.” (Colossenzen 1:27). Christenen zijn volgelingen van Jezus Christus en daarom ook dragers van hoop.

Levende hoop wil niet bij zichzelf blijven, maar straalt vreugde uit die van binnenuit komt. In internationale ontmoetingen en in algemene zin komt deze levendige hoop nog sterker tot ontplooiing. Welkom in Lunteren!

Flyer

www.railway-mission.net


www.spoorchristenen.nl