Menu

Tientallen Nederlanders op de vlucht

Op zaterdag 23 september slaan tientallen Nederlanders in de regio Apeldoorn op de vlucht. Waar ze heen gaan, of ze zich weten te redden en of er mensen zijn die hen te hulp schieten…het is een dag lang allemaal onzeker. Hulporganisatie ZOA, die wereldwijd vluchtelingen ondersteunt, brengt met Op de Vlucht de problemen waar vluchtelingen tegenaan lopen dichtbij.

Op de Vlucht is erop gericht de deelnemers aan den lijve te laten ervaren wat vluchtelingen zoal meemaken. Op deze manier hoopt ZOA het begrip voor vluchtelingen te vergroten. Met professionele veiligheidsacteurs worden situaties nagebootst die vluchtelingen in crisisgebieden tegenkomen. Deelnemers maken kennis met corrupte ambtenaren, medevluchtelingen en hulporganisaties. Ze ervaren wat het betekent om afhankelijk te zijn, je onveilig te voelen en niet geaccepteerd te worden.

Leven als vluchteling
ZOA organiseerde in 2015 een soortgelijk evenement. Na afloop van dit evenement gaven deelnemers aan dat ze veel geleerd hadden over vluchtelingen. Oud-deelnemer Esther vertelde over haar ervaring: “De herinneringen aan Op de Vlucht blijven levend. Zo blijft het me bij hoe makkelijk ik me liet overmeesteren door machthebbers, omdat ik in een kwetsbare positie zat. En hoe snel ik egoïstisch werd omdat er maar beperkte middelen, zoals eten en tenten, beschikbaar waren.”

Meedoen met Op de Vlucht
Op de Vlucht vindt plaats op 23 september ‘in de buurt van Apeldoorn’. Waar precies, dat wordt nog niet gecommuniceerd. Een vluchteling weet immers ook niet waar hij naartoe gaat. Het evenement is erg realistisch en daarom is de leeftijdsgrens gelegd op 16 jaar. Deelnemers laten zich sponsoren voor hun deelname. De opbrengst van het evenement gaat naar vluchtelingen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.  Aanmelden kan via www.opdevlucht.nl.

 

Over ZOA
ZOA is een christelijke hulporganisatie en helpt slachtoffers van een natuurramp of een gewapend conflict. ZOA werkt veelal in crisisgebieden onder moeilijke omstandigheden. ZOA is actief in 17 landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Naast directe noodhulp blijft ZOA voor wederopbouw, zodat de lokale gemeenschap zich weer zelfstandig kan voorzien in eigen levensonderhoud.