Venezolaanse overheid ziet kerk als bedreiging

De overheid van Venezuela ziet de kerk als een bedreiging en belemmert de kerk in haar sociale en humanitaire werk. Dat is een van de conclusies die een researcher van Open Doors trekt uit gesprekken met Venezolaanse kerkleiders over de situatie in het land. Uit deze ontmoetingen bleek ook dat pastors op hun woorden moeten letten uit vrees voor gewapende strijders. Intussen neemt de economische malaise in Venezuela dramatische vormen aan.

De medewerker van Open Doors, zelf afkomstig uit Colombia, maakte de economische crisis van dichtbij mee, toen bleek dat ze nergens geld kon opnemen. Om iets te kunnen kopen was ze afhankelijk van anderen. Voor de Venezolaanse bevolking is de situatie natuurlijk veel schrijnender. De voedselprijzen stijgen enorm en worden voor steeds meer inwoners onbetaalbaar. Er staan lange rijen bij benzinestations. De aanvoer van water en elektriciteit wordt geteisterd door vele storingen. Veel Venezolanen weigeren daarom hun rekeningen te betalen en de door de staat gedreven energiebedrijven accepteren dat. De overheid reageert er luchtig op door te beweren dat de levering van water en licht een gratis service is.

Kerken worden in hun sociale en humanitaire projecten beperkt. Daarnaast probeerde de overheid een onlangs gevormde oecumenische raad van evangelicalen, katholieken, moslims en joden, te gebruiken om haar eigen ideologie te verspreiden. Omdat de raad daaraan niet wilde meewerken, begon de overheid een eigen ‘oecumenische raad’. Beide raden kwamen daardoor niet van de grond.

Lees verder op www.opendoors.nl