Menu

Wat jij kunt doen tegen eenzaamheid

De Nationale Week tegen de Eenzaamheid ligt achter ons. Eind september is er een week lang veel aandacht geweest voor dit probleem. Er is gepraat over risicogroepen en over taboe. Over oorzaken en gevolgen. De cijfers zijn immens, meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam.

Maar hoe nu verder? Hoe kan zo’n groot, vaak verborgen, probleem klein gemaakt worden? Dat het dichtbij komt en verandert in een verhaal van hoop? Kerk in Actie kent mooie initiatieven van kerken die in hun lokale buurt actief zijn in het omgaan met eenzaamheid. Zorgzame kerken worden ze genoemd.

Zeven tips
De volgende zeven tips komen uit de praktijk:

1.Organiseer een eenvoudige maaltijd in je kerkgebouw en nodig actief mensen uit de buurt en wijk uit.
2.Breid het koffiedrinken na de dienst op zondag uit, door het buiten te organiseren en tegelijk alle buren van de kerk uit te nodigen.
3.Zet een bijna-gratis-winkel op met tweedehands kleding op een laagdrempelige plek.
4.Organiseer een maatjesproject, waarin vrijwilligers tijd nemen om een stukje te wandelen, een rondje te fietsen of gezellig een kopje thee te drinken met iemand die eenzaam is.
5.Verdiep je in de risicogroepen die in de buurt van je kerk wonen. Zijn er veel alleenstaande ouderen of juist veel gescheiden mensen? Mensen die werkloos zijn geworden of alleenstaande jonge moeders? Verken vervolgens de initiatieven die er al ontplooid worden en sluit daarbij aan. Ga niets doen wat al wordt gedaan, maar verken wat nodig kan zijn.
6.Zorg dat je als kerk goede relaties onderhoudt met zorg- en welzijnsorganisaties. Laat je vertegenwoordigen in allerlei netwerken in de buurt, dan kom je eenzaamheid vanzelf op het spoor.
7.Ga gewoon met een initiatief beginnen, het geld komt vanzelf wel!

Je kunt je ook laten inspireren door twee recent opgenomen filmpjes: Samen Eten in Leerdam & Voor Effies in Enkhuizen.

Meer informatie
Meer informatie en praktische tips vind je op:

Bron: https://www.kerkinactie.nl/actueel/2017/10/wat-jij-kunt-doen-tegen-eenzaamheid-7-tips