Wereldvluchtelingendag

VreemdelingendienstZaterdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Een dag om stil te staan bij de vele mensen die vooral door conflicten in Irak en Syrië op de vlucht zijn geslagen. Wie kan dit immense drama stoppen? In onderstaand artikel (van 16-06-2015) roept Jan Pieter Mostert, directeur van Gave op om vooral te bidden. Dat kan o.a. bij de ‘Vreemdelingendienst – buiten de boot’ die Gave en Tot Heil des Volks zaterdagavond in Harderwijk organiseren (www.gave.nl/vd).

Buiten de boot – bid voor vluchtelingen

Voor het eerste is een dode vluchteling aangespoeld in Nederland: Gisteren werd bekend dat het lichaam wat in oktober aanspoelde op Texel van een Syrische man van 22 was die zwemmend vanuit Calais Groot Britannië had willen bereiken.

Er was nog meer nieuws: Hoek van Holland lijkt inmiddels een redelijk alternatief voor het zwaar bewaakte Calais, om als vluchteling/verstekeling over te steken.  En ook: Duizenden Syriërs zijn de grens over gevlucht naar Turkije. In Griekenland zijn in één weekend 2.000 vluchtelingen gearriveerd uit zee. En last but not least: Op de kusten van de Middellandse Zee in Noord-Afrika staan meer dan een miljoen vluchtelingen te wachten tot ze de oversteek kunnen maken.

Steeds meer dringt tot me door dat ik getuige ben van een immens menselijk drama wat zich voor mijn ogen af aan het tekenen is. Een drama waar ik als Europeaan niet buiten sta, en niet kan en mag ontkennen. Een drama wat -menselijk gezien- voorlopig ook niet zal stoppen.

Ik weet dat er niet genoeg hulp zal zijn voor al deze mensen. Ik weet dat er heftige maatschappelijke discussies zullen komen. Maar ik weet ook dat ik mijn ogen niet mág sluiten voor dit leed, terwijl ik toch liever niet kijk.

Zaterdag is het Wereldvluchtelingendag. Ik vraag u om met mij mee te bidden voor dit drama. We hebben een perspectief nodig, groter dan het menselijke. Ik weet dat buiten de boot terecht komen kan betekenen dat je verdrinkt. Maar ik weet ook dat uit de boot stappen kan betekenen dat er wonderen gebeuren, en dat er op het water gelopen kan worden. Als je als gelovige uit je comfortzone stapt, kan God aan het werk.

Gebed is daarvoor de beste start. Bid mee deze week, thuis, in de kerk en op de speciale ‘Vreemdelingendienst’ op zaterdagavond om 19.30 uur in de Grote Kerk in Harderwijk (georganiseerd door Tot Heil des Volks en Stichting Gave).

Jan Pieter Mostert – directeur stichting Gave
Gave