Verkondiging

Verkondiging
Dialoog, dans en duel

Soms hoor je mensen zeggen dat de preek korter en praktischer moet. Vaak voel je dat in onze cultuur minder mensen op zoek lijken naar God. En toch denk je vaak: uiteindelijk zoeken mensen woorden die dansen, die een duel met je aangaan, die jou serieus nemen. Kunnen we zo preken dat de woorden een […]

Toerusting Verkondiging
Materiaal voor advent en Kerst 2022

Nederlands/Vlaams Bijbelgenootschap ‘Advent – de vier weken voor Kerst vanaf 27 november – valt in het donkere, koude jaargetijde. Licht en warmte zijn deze winter niet vanzelfsprekend. Daarom kreeg het adventsleesplan de titel Het wordt licht.’ Dat zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Voor kinderen is er een Bijbel Basics-project en […]

Toerusting Verkondiging
Bijbelzondag (Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap)

Het thema voor Bijbelzondag 2023 is: ‘Over jou staat geschreven’. Een van de teksten daarbij is Psalm 139. Dat sluit aan bij de Bijbellezing voor die zondag uit het oecumenisch leesrooster, dat gevolgd wordt in veel kerken. De dichter laat zich met verwondering uit over de nabijheid en de zorg van God. ‘In deze persoonlijk […]

Opinie Toerusting Verkondiging
Gods scheppend spreken – thema Nader Bekeken maart 2022

In het maartnummer van het tijdschrift Nader Bekeken interviewt ds. Henk Drost zijn collega ds. Marten de Vries. Lees hier het volledige artikel. Een overzicht van de inhoud van dit nummer vindt u hier.  

Opinie Toerusting Verkondiging
Gender en identiteit- thema Nader Bekeken februari 2022

In het februarinummer van het tijdschrift Nader Bekeken schrijft mw. Ida Slump-Schoonhoven over Van ‘geslacht’ naar ‘gender’. Lees hier het volledige artikel. Een overzicht van de inhoud van dit nummer vindt u hier.  

Opinie Toerusting Verkondiging
Hoe lees je de Bijbel?- thema Nader Bekeken januari 2022

In het januarinummer van het tijdschrift Nader Bekeken schrijft ds. Pieter Boonstra over Nogmaals oude of nieuwe hermeneutiek. Lees hier het volledige artikel. Een overzicht van de inhoud van dit nummer vindt u hier.  

Opinie Toerusting Verkondiging
Wereldwijde eenheid van de kerk – thema Nader Bekeken november 2021

 In het novembernummer van het tijdschrift Nader Bekeken schrijft ds. Kim Bateau over De wereldwijde eenheid van Christus’ kerk en de ICRC. Lees hier het volledige artikel. Een overzicht van de inhoud van dit nummer vindt u hier.  

Opinie Toerusting Verkondiging
Zonder aanzien des persoons – thema Nader Bekeken oktober 2021

Waar verbind je je aan? In het oktobernummer van het tijdschrift Nader Bekeken schrijft ds. Bart van Egmond over het nieuwe ondertekeningsformulier dat de Werkgroep Toekomstige Kerkorde voorstelt voor de herenigde NGK/GKv. Lees hier het volledige artikel. Een overzicht van de inhoud van dit nummer vindt u hier.  

Opinie Toerusting Verkondiging
Hagars ketikoti – thema Nader Bekeken september 2021

In het septembernummer van het tijdschrift Nader Bekeken schrijft dr. Gert Kwakkel over het slavenbestaan van Hagar. Lees hier het volledige artikel. Een overzicht van de inhoud van dit nummer vindt u hier.  

Opinie Toerusting Verkondiging
God is er en Hij spreekt – thema Nader Bekeken juli/aug 2021

In het juli/augustusnummer van het tijdschrift Nader Bekeken schrijft ds. Pieter Boonstra over de crisis in het Bijbellezen. Lees hier het volledige artikel. Een overzicht van de inhoud van dit nummer vindt u hier.  

Verkondiging
Openstellen kansel geeft mooie samenwerkingen tussen GKv/NGK en PKN

De Commissie Contact en Eenheid (CCE) (begin 2021 ontstaan uit het Deputaatschap Kerkelijke Eenheid van de GKv en de Commissie Contact en Samenspreking van de NGK) was daar benieuwd naar en vroeg predikanten naar hun ervaringen. Ze deelt in dit artikel graag haar bevindingen na die peiling in den lande. Aan het woord komen ds. […]

Toerusting Verkondiging
NBV21 Bijbel voor de 21ste eeuw

Heel veel informatie over de nieuwe versie van de NBV, die op 13 oktober a.s. gepresenteerd wordt, is te vinden op www.nbv21.nl. Daar staan vertaalvoorbeelden, antwoorden op veelgestelde vragen, een podcast en webinars en nog veel meer.