Zes ‘kantelkansen’ voor de kerk

We veranderen als samenleving fundamenteel. Waar vindt de kerk aanknopingspunten voor het goede nieuws van Jezus Christus? Een aantal christelijke organisaties doen een voorzet.

Wij willen niet meer zoveel ‘moeten’, wij willen ons niet meer vastleggen, wij willen gezien worden en het goede nieuws opnieuw ontdekken. Dat verlangen heeft niet alleen een christen; dat heeft iedereen. En daarom volgen hier zes zeer uitvoerbare aanmoedigingen om de mens op te zoeken in dat verlangen.

We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Dit is het credo van de bekende hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Hij heeft van ‘veranderen’ z’n beroep gemaakt en bestudeert al dertig jaar de ‘transitie van de samenleving’.

Het weefsel van de samenleving verandert, de structuur van de economie verandert en grote technologische doorbraken geven daar nog eens een extra slinger aan. Gevolg volgens Rotmans: een collectief unheimisch gevoel, conflicten tussen oud en nieuw, chaos en richtingloosheid en verschuiving van macht. Wat de samenleving nodig heeft om deze verandering van tijdperk goed te doorstaan, zijn ‘dwarsdenkers, friskijkers en kantelaars’.

Laten dat nu net niet de kenmerken zijn die vanouds aan de kerk worden toegedicht. Of toch wel? Misschien is het wel zo dat dat simpelweg moet. Als de kerk missionair wil zijn tenminste. Om de mens van vandaag te bereiken, moeten wij christenen, moet de kerk bereid zijn dwars te denken en fris te kijken. En zo nodig te kantelen: naar die medemens toe.

Lees hier dit artikel verder

Het bericht Zes ‘kantelkansen’ voor de kerk verscheen eerst op Diaconaal Steunpunt.